[O1] OCTAVIA jaką wybrać?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Zamieszczone przez Maicroft
    Jak ksiazke chcesz, kiedy maja byc przeglady, raz do roku, co 2 miesiace - to nie jest wyznacznik, to tylko papier
    Dokladnie! W naszym kraju wszystko jest mozliwe.
    Dlatego ja teraz w Corsie i w Octavii rowniez bede kserowal wszystkie faktury, zlecenia, wszyyyystkoooo!!!!
    W Corsie juz zreszta wymienilem olej po dotarciu, grubo przed terminem i wszystko mam wlozone do ksiazki obslugi.

Z tym, ze jak zdrowie dopisze i dozyje, to za te kilka lat jak bede samochody sprzedawal, to cene zaspiewam jak sie masz Wiktor...

Czasy sie zmieniają, a za jakis czas jak spoleczenstwo dojrzeje, to nikogo nie bedzie dziwil fakt, ze za zadbany egzemplarz placi sie po 30% wiecej niz za smietnik udajacy samochod, niewiadomego pochodzenia. Tak jak na zachodzie.

Juz to powoli widac - co mnie bardzo cieszy...
    TDI 205PS

Komentarz

• Bouli
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 739

Jak ja wybieralem swoja to wlasnie byly takie badziewia... tandetny plastik i dziura na dole... i juz mialem zrezygnowac bo myslalem ze wszystkie tak maja, ale na szczescie pan z salonu wyprowadzil mnie z bledu Mysle ze 90km diesele tez byly
      Bouli
      Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
      Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
      Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• Spike
        Drive
        • 2007
        • 55

Zamieszczone przez MiKruS
        Witaj na forum.
        Wg. mnie najwazniejsze przy samochodzie uzywanym jest to, zeby on byl sprawny i zadbany. Jesli ktos "oszczedzal" na eksploatacji samochodu to wczesniej czy pozniej to wyjdzie.
        Natomiast co do silnika, to najsliniejsza strona Octavii jest wlasnie TDI i nie dzieje sie to przez przypadek...
        Jednak jesli mialbym do wyboru zadbany 1.6 lub watpliwego TDI, to bralbym tego pierwszego...

Tak naprawde to zalezy to od indywidualnych potrzeb i preferencji...
        No ale tak naprawde to nie mam ani pewnego 1,6 ani TDI Liczyłem dziś koszty jazdy 1,6 a TDI i wyszło mnie że przy mojej jeździe ok 2,5k km na miesiac to w rok mi się zwróci kasa jaką dołożę do DISLA. Martfi mnie tylko jedna sprawa !!! Jeżdzę sporo (chyba) ale najczęściej na krótkich dystansach max 20 km a podobno disle tego nie lubią Jednak chyab zdecyduję się na TDI.

Jeżeli chodzi o te egzemplarze do oceny to tak czerwona to rzeczyiscie jakaś wiocha dzwoniłem. Sprowadzona to koles nie odbiera telefonu od 2 dni (brak sieci) czyli już sobie darowałem. Skoczę obejrzeć te z bliska tzn. Mysłowice, Katowice.

Znalazłem jeszcze takie:

1 Może ktoś ją zna? Jaka to może być wersja ?

2 Tą już dziś ktoś będzie oglądał spory kawał drogi ludzie zrobili więc pewnie kupią

BTW.

A co myślicie jeszcze o porównaniu OI z tym mondeo np.
        Zobacz 2 3 4

Z góry THX za wszystkie sugestie i rady
        Jahrem
        :food

Komentarz

• Bouli
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 739

ta pierwsza to chyba elegance bo ma spryskiwacze do lamp, choc cos nie widac climatronica (ale zdjecie jest kiepskie). Druga opcja podobnie
          a co do mondeo to nie wiem czy nie wolalbym wlasnie mondziaka... pewnie zostane wyklety za taki sad :P

a taka ciut z innej beczki to ta octavka z allegro na pierwszej stronie (pierwszy post) jest bez ceny minimalnej. moze zalicytujemy za tysia i kolo bedzie musial sprzedac
          Bouli
          Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• Spike
            Drive
            • 2007
            • 55

Zamieszczone przez Bouli
            ta pierwsza to chyba elegance bo ma spryskiwacze do lamp, choc cos nie widac climatronica (ale zdjecie jest kiepskie). Druga opcja podobnie
            Nom zdjęcie ze środka niezbyt widoczne :/

Zamieszczone przez Bouli
            a co do mondeo to nie wiem czy nie wolalbym wlasnie mondziaka... pewnie zostane wyklety za taki sad :P
            No właśnie i tu dylemat. Autko wydaje się ładniejsze no i nowszej generacji. A ceny podobne. Ale czy nie będzie drogiee w utrzymaniu bo to ford a jak powszechnie mówią "FIAT g... wart a FORD jego brat" :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Bouli
            a taka ciut z innej beczki to ta octavka z allegro na pierwszej stronie (pierwszy post) jest bez ceny minimalnej. moze zalicytujemy za tysia i kolo bedzie musial sprzedac
            Dobrze kombinujesz Ale to aukcja prywatna :P Więc bardziej jak ogłoszenie
            Jahrem

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Mondeo to w benzynie, w dieslu tylko takie, ktore jest z pewnych rak i wiadomo co sie z nim dzialo
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Spike
                Drive
                • 2007
                • 55

Mondeo to w benzynie, w dieslu tylko takie, ktore jest z pewnych rak i wiadomo co sie z nim dzialo
                Możesz rozwinąć tę myśl
                Jahrem

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Chodzi o tdci, czesto jest tak, ze nastapil wysyp szyny CR na szybko jest cos zrobione, aby tylko sprzedac a za 2 miechy padnie.

Przy TDI koszt wtryskow to max 1000zl.

Zeby nie bylo ze jestem na nie dla Forda, w rodzinie sa 2 Focusy kiedys rocznik 99 jeszcze 1.8TDi z przebieg ponad 250kkm kazdy i dalej jezdza a teraz sa TDCi i tez im nic nie jest, ale wlasciciele to ludzie obyci z technika
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Spike, wiesz Maicroft, ma racja ja osobiście uważam że ford nigdy niemiał dobrego diselka bo nawet do Galaxy przez jakiś czas dawali TDI .
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• HMP
                      Drive
                      • 2006
                      • 62

ZNajdź niekręcone TDCI W tym kraju... W sumie trafienie Octy w TDI będzie nie co łatwiejsze, bo więcej tych autek się sprzedało u nas w kraju do rąk prywatnych.
                      Fordowskie diesle są dość wrażliwe na jakość paliwa.

Komentarz

• Bouli
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 739

ja tam sie nie znam az tak technicznie, ale to jednak klasa wyzej (no moze pol klasy wiecej). Sporo moich znajomych ma mondeo (co prawda od nowosci) i nic nie narzekaja a wrecz przeciwnie sa bardzo zadowoleni i chwala je jak moga
                        Bouli

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Kazda sroczka swoj ogon chwali - jakos tak to bylo :lol:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Spike
                            Drive
                            • 2007
                            • 55

Kazda sroczka swoj ogon chwali - jakos tak to bylo :lol:
                            Popieram !!!

[ Dodano: Wto 13 Mar, 07 15:12 ]
                            Koledzy potrzebna szybka rada i ocenka Obejrzyjcie to autko LINK. Dzwoniłem tam autko ma przebieg 190 kkm serwis aso pełna dokumentacja faktury itp. podobno ma też kilka rys na masce ale koleś mówił że nie malowane nic.

Jadę zaraz pooglądać m.in. tą Dlatego proszę o szybką ocene znawców :lol:
                            Jahrem

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zastanawia mnie czemu wiekszosc ludzi sprzedaje takie auta przez komis, tam to sie daje, jak nie ma sie czasu na sprzedaz, albo w aucie jest cos nasrane i lepiej nie widziec twarzy nowego wlasciciela. Cena dobra, az za niska ciutke, bym powiedzial. Tak wiec z rozwaga, ale ogladnac warto.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• marekzu
                                L&K
                                • 2007
                                • 1412
                                • Superb II combi (3V5)

bo najczecsiej zamieniaja na cos nowszego drozszego - a komisy robia najmniej z tym problemow, lub faktycznie cos nie tak do konca z autem - moze ta ksiazka to kupiona na targu i lewe wpisy a przebieg faktycznie 490kkm

Komentarz

• HMP
                                  Drive
                                  • 2006
                                  • 62

Bo komisy biorą wszystkie auta. To najlepszy pomysł aby się pozbyć "strucla". A potem pojawia się takie 5 letnie wypucowane, wyczyszczone mondeo tdci z przebiegiem 100tys km (300 tys mniej). W komisach robią takie same wały jak wszędzie, a nawet gorsze :evil:

Komentarz

• jashools
                                    Classic
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 9

Ja osobiście nigdy bym nie kupił auta w komisie. Żadne z moich dotychczasowych pięciu aut nie było z komisu. Wystarczy ,że znajomy ma komis i wiem co sie tam dzieje, począwszy od lewych książek serwisowych z "niesamowitymi :shock: przebiegami"

Komentarz

• Spike
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 55

Zamieszczone przez Spike
                                      Koledzy potrzebna szybka rada i ocenka Obejrzyjcie to autko LINK. Dzwoniłem tam autko ma przebieg 190 kkm serwis aso pełna dokumentacja faktury itp. podobno ma też kilka rys na masce ale koleś mówił że nie malowane nic.

Jadę zaraz pooglądać m.in. tą Dlatego proszę o szybką ocene znawców :lol:
                                      No i oglądałem zbiłem cene do 34 500 przebieg 230 kkm kierownica dość się swieci skórka na drązku biegów też ma wytarty kolorek. Maska rzeczywiście wgląda niezby miło ale do zrobienia za kilkaset zł ogólnie auto niezłe. Ma także ułamany zaczep z podłokietnika i uchwytu na napój pod nim tzn. uchwyt nie zamyka się. Szyby chodzą okej lusterka też. W bagażniku czytko plastiki nie pozadrapywane. Ogólnie autko posaida nie zadbany lakier (do polerki) i brzydkie chormowane nakładki na klamki i lusterka :/ Oraz lekko wytartą skórkę na skrzydełku lewym od kierowcy (ale można to wytłumaczyć przebiegiem).

Gość ma książkę serwisową z ASO bliskiego mojejemu miejscu zamieszkania. Czy ktoś się orientuje czy u nich można potwierdzić prawdziwość danych w niej zawartej.

Jechałem też nią turbodziury nie czuje (ale do końca nie wiem co to) bo mam PB + LPG a z dislami mało miałem doczynienia

Zawieszenie nie puka miałem okazje zaliczyć kilka przejazdów tramwajowych i ok.

Co myślicie ???
                                      Jahrem

Komentarz

• marekzu
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1412
                                        • Superb II combi (3V5)

ja mam przebieg prawie 200kkm a kiera i drazek nie jest zbyt wytarta - a serwis byc moze potwierdzi ze takie auto bylo u nich serwisowane - ale najczesciej zapewne bedzie potrzebny wlasciciel -

Komentarz

• Spike
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 55

Po kilku dniach oglądania jeżdzenia jeszcze nic nie znalazłem

Dziś wyszukałem kilka ofert z dalszej części polski:

1. Dzwoniłem gość był zajęty więc nie wiem wiecej jak w opisie.

2. Dzwoniłem auto serwisowane w 100% do 205000 Gość nie boi się żadnego sprawdzania nawet ECU. Mówi że auto w środku wygląda na 40kkm z zewnątrz mały wgniot od kamienia na masce. Cene myślę do ok 34k 35k uda się zbić (ta pasowałaby mi najlepeiej jak jest taka jak opisują i cena troszkę zejdzie) :food :food

3. za 33k PLN koleś mówi że oddaje. Ma 196 kkm przebiegu i serwis tylko do końca gwarancji.

Proszę jeszce o kilka ocen. Pewnie jeszcze was pomęcze ale ciężko coś wybrać :2kc Po 1 za dużo tego po 2 apetyt na dodatki rośnie w miare wyszukiwania nowych ogłoszeń. No i te co widziałem zawsze coś jest nie tak. Tzn na pierwszy rzut oka już coś mi się nie podoba a to niezbyt dobrze

DZIĘKI ZA POMOC
                                          Jahrem

Komentarz

• Paweł T
                                            Elegance
                                            • 2006
                                            • 784

2 to aż dziene, że handlarz nie grzebał przy przebiegu, bo 200kkm i 2003r. to się rzadko zdarza w komisach.
                                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Spike
                                              Drive
                                              • 2007
                                              • 55

1. Dzwoniłem gość był zajęty więc nie wiem wiecej jak w opisie.

Udało mi się do gościa dodzwonić Auto serwisowane do dziś. Gość daje komplet opon zimowych, bagażnik dachowy (trumna/na rowery) i jescze kilka drobiazgów). Wydaje się najatrakcyjniejsza. Z ceny nie chce zejść

Myśle że cena 33 k PLN byłaby okej. Raczej pojade obejrzeć jeżeli nie znajdę w najbliższym czasie czegoś podobnego blisko mnie.

BTW. Może ktoś z klubowiczów jest z okolic Bydgoszczy i miałby chwilkę aby obejrzeć?? Byłbym wdzięczny

Jak narazie jestem zdecydowny na ten egzemplarz (ale bez oglądania) i gdyby cene troszke zniżył.

Jeżeli nie to mam alternatywe taką Mam rodzine w tych okolicach byli oglądali mówią że jest super lakier okej, środek też jeździ również wporządku (podobno po jakims starszym gościu co wymienił autko na droższe, też serwisowana cena ok 32 k PLN)
                                              Jahrem

Komentarz

Pracuję...